top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLevent Arslan

Bu volkan patlaması fotoğrafı uzaydan çekildi

Rusya'nın Kuril Adaları'nda bulunan Raikoke Yanardağı Haziran ayının ortasında patladı. Patlama ile birlikte, yanardağın 700 metre genişliğindeki ağzından, 13 km yükseğe kadar gaz ve kül püskürdü. Uluslararası Uzay İstasyonunda görevli astronotlar ise istasyonun 402 km yukarıdaki yörüngesinden, bu sıradışı anların çok çarpıcı görüntülerini çekmeyi başardı.





NASA'nın bildirdiğine göre 22 Haziran sabahı astronotlar dar bir sütun şeklinde göğe yükselip daha sonra şemsiye bölgesi olarak adlandırılan bir yayılma gösteren duman bulutunu fotoğrafladılar. Şemsiye bölgesi, duman bulutunun yoğunluğunun azalarak, etrafındaki havanın yoğunluğu ile aynı seviyeye geldiği ve bu nedenle göğe yükselmeyi durdurduğu alanı ifade ediyor. Duman sütununun tabanında görünen çember şeklindeki bulutlar da su buharı gibi görünüyor.


Fotoğraf bir Nikon D5 kullanılarak 340 mm odak uzaklığında çekildi. Expedition 59 mürettebatından ismi bilinmeyen bir astronot tarafından çekilmiş. NASA, 2017 yılında 53 adet Nikon D5 DSLR fotoğraf makinesi sipariş etmiş, bunlardan 10 tanesi bir kaç ay sonra uzay istasyonuna ulaştırılmıştı.


Uluslararası uzay istasyonundaki astronotlar daha önce de, 2009 yılında, oldukça aktif bir yanardağ olan, yine aynı adadaki Sarychev Volkanı'nın da büyüleciyi fotoğraflarını çekmişti. NASA astronotlarından A.J. Feuster de 2018 yılında Hawaii'deki Kilauea volkanının patlamasına ait bir fotoğraf çekmişti.


Kaynak: patapixel.com


9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page